OM OSS

Wilmas Vänner

Org. nr 802521-7996Styrelse

Ordförande: Maria Albertsson,

Ledamot: Anders Kullander och Sven-Erik Fredriksson.


Suppleant Pernilla Eriksson Suppleant Björn Albertsson


Revisorer

Bengt Vickes samt
Helen Bengtlars Sjögren.


Revisorsuppleant: Annika Johansson

11 aug 2014 insjuknade då 4-åriga Wilma i typ 1 diabetes. Den dagen blev hon också en siffra i historiken, varje dag insjuknar 2-3 barn i den vanligaste kroniska livshotande sjukdomen för barn och ungdomar i Sverige.

Insjuknandet skedde långsamt, det var för oss föräldrar nästintill omöjligt att se en sjukdomsbild. Det långsamma byttes till rivstart, IVA. Personalen där kunde inte ge några garantier att detta skulle gå bra. Wilmas värden var dåliga, hon hade svår ketoacidos, syraförgiftning till följd av högt blodsocker under lång  tid.

Typ 1 diabetes var för oss helt främmande, det fanns ingen i släkten eller vänkretsen med sjukdomen. Efter några veckor på sjukhus började det så sakta sjunka in vilken skoningslös sjukdom hon drabbats av. Den är dödlig. Den är kronisk. Den är autoimmun. Det finns hjälpmedel men ingen bot i sikte. Det vi mötte var massiv okunskap från allmänheten och idel hinder att bemästra, runt myndigheter. Hur kunde denna sjukdom vara anonym, Sveriges mest bevarade hemlighet?

Det var där och då vi bestämde oss, att det inte skulle vara förgäves för någon annan att Wilma drabbades. Att hennes insjuknande skulle spela roll och vara till hjälp för de som kommer insjukna efter henne. På så sätt kunde vi även direkt ge hjälp  åt vår egen dotter.

På Hemköp i Malung gick ägarna Anders och Pernilla med planer om att göra skillnad för barn med allvarlig sjukdom. Att göra stort. De ville installera en donationsknapp till pantmaskinen för välgörenhet riktat mot barn.

Våra vägar möttes genom sociala medier och Barndiabetesfonden blir deras val. De öppnar senare även  restaurang, E.A.T - Eat and teach, där all dricks skänks oavkortat till Barndiabetesfonden.

Morfar Sven-Erik avslutar samtliga pågående styrelseuppdrag och åtaganden för att helhjärtat ägna sin tid till att samla in pengar till barn med typ 1 diabetes.

Bollen var i rullning och året 2018 arrangeras en mängd aktiviteter som avslutades med Barndiabetesgalan på Folkets Park, Orrskogen. 400 000 kr till Barndiabetesfonden var ett faktum.


I februari 2019 bildade vi den ideella föreningen Wilmas vänner. Under året 2019 annordnades ett flertal aktiviteter, som avslutades i november med den andra upplagan av barndiabetesgalan. 600 000 kr inbringades till Barndiabetesfonden. 

Vi arbetade från starten hårt med att sprida information  kring typ 1 diabetes hos barn, hur sjukdomen påverkar här och nu samt på sikt. Gensvaret från kommunen, företag, föreningar och privatpersoner överträffade alla förväntningar.

Tillsammans kunde vi göra skillnad!


Det är hit du nu kommit, till den ideella föreningen Wilmas Vänner, där allt arbete sker ideellt. Vi planerar återkommande respektive nya aktiviteter. "För att krossa fördomar kring typ 1 diabetes och för att samla in grymt mycket pengar till Barndiabetesfonden. För att Wilma och alla andra typ 1 diabetiker ska få en något lättare väg att vandra efter längs livets stig."

Trygghet, Transparens, Tillsammans.


Maria Albertsson, Ordförande