OM OSS

Wilmas Vänner

Org. nr 802521-7996Styrelse

Ordförande: Maria Albertsson,

Ledamot: Anders Kullander och Sven-Erik Fredriksson.


Suppleant Pernilla Eriksson Suppleant Björn Albertsson


Revisorer

Bengt Vickes samt
Helen Bengtlars Sjögren.


Revisorsuppleant: Annika Johansson

11 aug 2014 insjuknade då 4-åriga Wilma i typ 1 diabetes. Den dagen blev hon också en siffra i historiken, varje dag insjuknar 2-3 barn i den vanligaste kroniska livshotande sjukdomen för barn och ungdomar i Sverige.

Insjuknandet skedde långsamt, det var för oss föräldrar nästintill omöjligt att se en sjukdomsbild. Det långsamma byttes till rivstart, IVA. Personalen där kunde inte ge några garantier att detta skulle gå bra. Wilmas värden var dåliga, hon hade svår ketoacidos, syraförgiftning till följd av högt blodsocker under lång tid.

Typ 1 diabetes var för oss helt främmande, det fanns ingen i släkten eller vänkretsen med sjukdomen. Efter några veckor på sjukhus började det så sakta sjunka in vilken skoningslös sjukdom hon drabbats av. Den är dödlig. Den är kronisk. Den är autoimmun. Det finns hjälpmedel men ingen bot i sikte. Det vi mötte var massiv okunskap från allmänheten och idel hinder att bemästra, runt myndigheter. Hur kunde denna sjukdom vara anonym, Sveriges mest bevarade hemlighet?

Det var där och då vi bestämde oss, att det inte skulle vara förgäves för någon annan att Wilma drabbades. Att hennes insjuknande skulle spela roll och vara till hjälp för de som kommer insjukna efter henne. På så sätt kunde vi även direkt ge hjälp åt vår egen dotter.

På Hemköp i Malung gick ägarna Anders och Pernilla med planer om att göra skillnad för barn med allvarlig sjukdom. Att göra stort. De ville installera en donationsknapp till pantmaskinen för välgörenhet riktat mot barn. Våra vägar möttes genom sociala medier och Barndiabetesfonden blir deras val. De öppnar senare även restaurang, E.A.T - Eat and teach, där all dricks skänks oavkortat till Barndiabetesfonden. Morfar Sven-Erik avslutar samtliga pågående styrelseuppdrag och åtaganden för att helhjärtat ägna sin tid till att samla in pengar till barn med typ 1 diabetes. Bollen var i rullning och vi bildar den ideella föreningen Wilmas Vänner.  

 

2018 arrangeras en mängd aktiviteter som avslutades med Barndiabetesgalan i Malung på Folkets Park, Orrskogen. 400 000 kr till Barndiabetesfonden var ett faktum.

 

2019 anordnades ett flertal aktiviteter, den andra upplagan av Barndiabetesgalan i Malung ger 600 000 kr till Barndiabetesfonden. Wilma deltog vid Barndiabetsfondens 30-års jubileum och överlämnade blommor och barndiabetshäst till Kronprinsessan Victoria.

 

2020 vinner Wilmas Vänner med den största av ära The Maximus Prize på 500.000 kr.

 

2021 kan vi påbörja arbetet så smått igen med Barndiabetsdagen 2021, Novemberutmaningen och vi får på nytt Barndiabeteshästar i lager. Maria och Wilma deltar på Nyhetsmorgon TV4. Året avslutas med bl.a. försäljning av isskrapor och att varuhuset Dalaridå skänker 5% av sin omsättning en lördag i december. Fantastiska 100.000 kronor skänks till Barndiabetesfonden från Wilmas Vänner detta år!


Vi arbetade från starten hårt med att sprida information kring typ 1 diabetes hos barn, hur sjukdomen påverkar här och nu samt på sikt. Vi skickade information till Malung-Sälens kommuns företag, följde upp med personliga besök, Maria har föreläst för flertalet föreningar, allmänhet och kommunfullmäktige. Vi anordnar Barndiabetesdagen, Novemberutmaningen, Billotteri och Barndiabetshästen och flertalet andra aktiviteter. Gensvaret från kommunen, företag, föreningar och privatpersoner överträffade alla förväntningar. Tillsammans kunde vi göra skillnad! När folk får kunskap vill de hjälpa!

 

Det är hit du nu kommit, till den ideella föreningen Wilmas Vänner, där allt arbete sker ideellt. Vi planerar återkommande respektive nya aktiviteter. "För att krossa fördomar kring typ 1 diabetes och för att samla in grymt mycket pengar till Barndiabetesfonden. För att Wilma och alla andra typ 1 diabetiker ska få en något lättare väg att vandra efter längs livets stig."

Trygghet, Transparens, Tillsammans.


Maria Albertsson, Ordförande